Posjeti Jasku!

Obilježen početak berbe portugisca

Članovi udruge Portugizac Plešivica i njihovi gosti svečano su u vinogradu obitelji Braje u Lokošin Dolu obilježili početak ovogodišnje berbe portugisca.

Iz portugisca će nastati prvo mlado vino koje će se na tržištu pojaviti već u listopadu. Već po tradiciji, beračice u narodnim nošnjama, ljubitelji dobre kapljice i njihovi gosti krenuli su uz pjesmu i svirku u prvu ovogodišnju berbu.

Sve ih je riječima dobrodošlice dočekao predsjednik udruge Portugizac Plešivica Josip Braje koji je istaknuo kako je berba vrhunac godine u kojoj vinari ulažu silan trud u njegovanje svoga vinograda, nadajući se dobrom urodu. To je potvrdio i tajnik Željko Gregorić, istaknuvši kako je portugizac prvo mlado vino koje itekako ima svoje ljubitelje, a najbolje ide uz kestene, kao pravu deliciju jeseni.

Pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo u Zagrebačkoj županiji Josip Kraljičković čestitao je ovom prilikom svim vinarima koje Županija potiče mjerama kako bi nastojala podići interes za vinogradarstvo i općenito poljoprivredu. Direktorica jaskanske Turističke zajednice Petra Masnec iskoristila je pak priliku da najavi predstojeće Dane vina koji će se u Jastrebarskom održati od 29. rujna do 1. listopada, a na kojima će, uz još 13 vinara, sudjelovati i domaćin berbe, Josip Braje. U ime gradonačelnika Zvonimira Novosela, berbi se pridružila pročelnica Nadica Žužak.

Podsjetimo, u travnju ove godine, plešivički su vinari proslavili uspjeh na svjetskom natjecanju gdje su osvojili četiri srebrne medalje za portugisce na Portugieser Du Monde u Pečuhu. Nagrađeni su vinarija Vino Gregorić za pjenušac La Pjen 2020, OPG Majcenović za pjenušac Blanc de Portugieser 2022, Vinogradarska kuća Braje za Portugizac 2022 te Vina Josip Braje za Purtugizec barrique 2017.

Nazad

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Vrijeme u Jaski

  • 22°C
  • Vj. 1km/h
  • Vl. 85%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!