Posjeti Jasku!

Što raditi

Kušajte vina plešivičkih vinara


Poljoprivredno gospodarstvo Zdravko Režek

Obitelj Zdravka Režeka već dugi niz godina gaji ljubav prema vinarstvu i vinogradarstvu. Obitelj obrađuje vinograd još od 1878. godine, a godišnje proizvedu 20.000 litara vina.O kvaliteti vina svjedoče brojne osvojene nagrade.

Vinogradarstvo i vinarstvo Korak

Primarna djelatnost ovog obiteljskog gospodarstva je vinogradarstvo i vinarstvo. Pet hektara vinograda smješteno je na najboljim položajima u cijelom vinogorju, na južnim, jugoistočnim i jugozapadnim stranama plešivičkih vinogradarskih amfiteatara. Zbog ograničene površine vinogradarskih nasada, orjentirani su na proizvodnju visoko kvalitetnih vina za probirljivo tržište i vinske sladokusce.Gastronomska ponuda na gospodarstvu je autohtona i originalna, temeljena na sezonskoj hrani proizvedenoj na obiteljskom dobru.Nakon što je tri godine dobitnik priznanja za jednog od 20 najboljih hrvatskih vinara prema ocjeni struke, potrošača i vinskih novinara, 2008. Velimir Korak proglašen je najboljim hrvatskim vinarom!

 Kolarić Coletti

Plemićka obitelj Kolarić tradicionalno se bavi vinogradarstvom i vinarstvom.Njihovi vinogradi smješteni su u dolini svetojanskog vinogorja, posebno pogodnom za uzgoj vinove loze. Posjeduju oko 30 000 trsova od čega godišnje proizvedu oko 30 000 litara kvalitetnog vina. Vinoteka obitelji nalazi se u sklopu gospodarstva u malom selu Hrastje, smještenom podno planine Japetić, idealnom za uživanje u netaknutoj prirodi i svježem zraku.Na vinotočju obitelji mogu se kušati njihova prvorazredna vina i pjenušci.Osim degustacije obiteljskih vina, gospodarstvo nudi i tradicionalna domaća jela i kolače, poput domaće šunke, svježeg kravljeg sira, purice s mlincima i ostalih nepcu ugodnih specijaliteta.Poseban užitak predstavlja i razgledavanje obiteljskih vinograda i 200 godina stare obiteljske kleti te obilazak cijelog svetojanskog kraja.

Poljoprivredno gospodarstvo Jagunić

Jedan od najljepših bisera Plešivičke vinske ceste je obiteljsko gospodarstvo Jagunić. Za pravi doživljaj morate doći osobno i doživjeti izvorni ugođaj gostoprimstva na Plešivici. Tik uz cestu, cvijetni balkoni i ljubazni domaćini dočekat će Vas i ponuditi vrhunskim vinima i pravim izvornim specijalitetima kakvim su se nekada gostili naši stari.Domaćinstvo je sklad starine i novog, modernog vremena. Tu se starina čuva u "šlinganoj rubači, mirisu kruha iz krušne peći, kokici i purici z dvorišća, žutim rezancima z domaćih jajec, pucketanju vatre iz otvorena kamina i vinceku kaj diši po svježini vinskih bregov". Vina se proizvode na 3 hektara suvremeno uređenih vinograda koji se nalaze na najsunčanijim položajima Velikog dola i Pečnjaka. Obitelj je 2000. godine obrađivala 12.500 trsova, a planira obrađivati ukupno 5 hektara vinograda, odnosno 20.000 trsova. Godišnje proizvedu 250 hl vina, od čega je oko 80 hl vina s oznakom kontroliranog podrijetla. Obitelj posjeduje podrum kapaciteta 500 hl.

Izletište Režekov podrum

Obitelj Režek je jedna od najstarijih plešivičkih obitelji koja se kontinuirano bavi ovom djelatnošću. Krešimir Režek četvrta je generacija vinara u obitelji kojoj je to jedino zanimanje i nastaviti obiteljsku tradiciju bio je imperativ.Povijest vinarije seže sve do druge polovice 18. stoljeća, a od tada s velikim uspjehom proizvode vina. Vinarija danas na najbolji način spaja tradicionalno i moderno što se očituje na proizvodnji i prezentaciji vina.Na tri hektara vinograda koji su na izvrsnom položaju obitelj uzgaja samo najbolje i dokazane sorte, a proizvodi vina dostojna reputacije kraja i imena. Režek odnedavno proizvodi i pjenušac, kojim je u potpunosti zaokružio vinsku proizvodnju.

Restoran Ivančić

Obitelj Ivančić su starosjedioci na Plešivici te jedni od baštinika bogatih tradicija Plešivičkog kraja. Restoran Ivančić je jedna od istaknutijih postaja na Plešivičkoj vinskoj cesti sa izuzetnom kombinacijom tradicionalnog i modernog, daleko od gradske vreve i buke.Ivančići se generacijama bave vinogradarstvom i vinarstvom te u svojoj ponudi nude vina proizvedena iz vlastitog vinograda koji obuhvaća 4000 čokota vinove loze. Ponos kuće je vino proizvedeno iz mješavine sorata graševine, zelenog silvanca i ranjskog rizlinga.Za gurmane su u ponudi sva jela sa roštilja, tradicionalna sezonska jela kao i jela pripremljena od divljači. Ako dan želite provesti u ugodnom obiteljskom okruženju uz bogatu gastonomsku ponudu i prekrasan pogled, s Restoranom Ivančić nećete pogriješiti.

OPG Ciban

Cibani se vinogradarstvom bave već više od 200 godina i oduvijek su bili poznati po svojim poslovnim uspjesima.Seosko gospodarstvo Ciban smješteno je na atraktivnoj lokaciji te se prostire na površini od petnaest hektara od čega deset hektara pokrivaju vinogradi, a pet hektara pokrivaju šume. Ponos gospodarstva predstavlja antikna ladanjska kuća, poznata kao Malešićev his koja datira iz polovice 19. stoljeća za koju su vezane mnoge tajnovite priče, bajke i anegdote. Od 1855. his se nalazio u vlasništvu jaskanskih obitelji Kovačina i Kovačić, od 1926. pripada obitelji Malešić, a 2004. dolazi u posjed obitelji Ciban.Osim uživanja u kvalitetnim vinima, gospodarstvo Ciban svojim gostima nudi obilje gastronomskih užitaka. Od specijaliteta je poseban doživljaj kušati glasovitu juhu od šumskih gljiva, ubranih u šumama samoga gospodarstva.

Vinogradarstvo i vinarstvo obitelji Tomac

Za poljoprivredno domaćinstvo Tomac vino život znači. Ono ih je održalo više od 200 godina u najtežim kao i onim nešto lakšim trenutcima. Na obroncima pitome Plešivice obitelj uzgaja brojne sorte vinove loze na ukupno 4 hektara vinograda.Kada se zbroji trud, muka, veselje i život na gospodarstvu Tomac, izgleda da je najvažnije imati puno ljubavi za nasade i podrume, jer kako bi se inače mogli dostići vrhunski rezultati.Osim stručnog vođenja degustacije i razgledavanja podruma, na domaćinstvu možete uživati u pogledu i rustikalnoj, obnovljenoj kući.

OPG Gregorić

Vinogradarstvo i vinarstvo Robert Braje

Uživajte u staroj obnovljenoj drvenoj kući u blizini Jastrebarskog, u Lokošin Dolu uz vina Roberta Braje.

Vinska kuća Jana

Usred plešivičkih vinograda i drvenih kleti, samo 6 kilometara vožnje cestom od Jastrebarskog prema Gorici Svetojanskoj preko Hrastja Plešivičkog i Malunja, u selu Prodindol, u Kleti Jana provest ćete ugodne trenutke uz domaće specijalitete i kvalitetna vina s kontroliranim podrijetlom.U domaćem ambijentu, moguća je organizacija raznih svečanosti, privatnih i poslovnih ručkova ili večera, rođendana, vjenčanja te održavanje seminara, prezentacija, radionica i team buildinga.

OPG Josip Braje

Obitelj Braje može se pohvaliti dugom tradicijom u vinogradarstvu i vinarstvu. Iskustvo i znanje stečeno naraštajima, prenose se s koljena na koljeno. Ukupno 3 hektara vinograda, oko 14 500 čokota, smješteno je na sedam lokacija na nadmorskoj visini od 200-250 m, a od kuće su udaljeni samo 500 m te gostima pružaju potpuni doživljaj užitka u dobrim vinima te prirodnim blagodatima i ljepotama. O kvaliteti vina kroz povijest svjedoče brojne nagrade i priznanja, a danas jedini na Plešivici uzgajaju Vetlinac crveni, staru austrijsku sortu. U vinogradima obitelji Braje možete osjetiti i dašak prošlosti jer su smješteni u sudsjedstvu nekadašnjih vinograda grofa Erdödya. Uz svako dobro vino idu naravno zanimljive priče i dobro raspoloženje kojeg na ovom gospodarstvu ne manjka.

Šember OG

Osmeročlana obitelj Šember živi u Donjim Pavlovčanima pored Jastrebarskog, a tradicija proizvodnje grožđa i vina stara je stotinjak godina. Na površinama od oko 3 hektara prostiru se vinogradi na kojima se obitelj Šember bavi vinogradarstvom, a proizvode 5 vrsta vina sa zaštitom kontroliranog podrijetla. O vrijednostima proizvoda kuće Šember govore brojna odličja, među kojima su ne samo srebrne i zlatne medalje nego i trofeji šampiona osvojeni na strukovnim ocjenjivanjima na međunarodnim sajmovima vina u Hrvatskoj i u inozemstvu, najviše u Sloveniji i Mađarskoj.Doprinos razvoju seoskog turizma na ovom području obitelj Šember daje svojom uređenom vinskom kušaonicom na Vinskoj cesti, u kojoj se svaki gost osjeća ugodno i dobrodošlo.

Dvorska vina Šoškić

Posebnost ove obitelji je ta što nema tradiciju bavljenja vinarstvom i vinogradarstvom te je vinarija nastala iz čiste ljubavi prema vinima. Danas se ta ljubav višestruko isplatila jer su vina Šoškić česti osvajači brojnih medalja i priznanja.Na posjedu obitelji Šoškić osim kušanja vina možete razgledati bogati podrum koji može primiti i do 200 ljudi.

Gospodarstvo Kurtalj

Kuća obitelji Kurtalj jedna je od starih plešivičkih građevina povijesne i arhitektonske vrijednosti kao što su i crkva sv. Jurja, kurija župnog dvora, vila Horvat i kapela sv. Franje Ksaverskog. Kuća predstavlja rijedak primjer stambene klasicističke arhitekture izvan gradskih naselja.U podrumima i danas dozrijeva vino u starim hrastovim bačvama. Pored starog podruma, zidanog od kamena sa boltama, tu se nalaze i novi podrumi te kušaonica napravljeni s ciljem modernizacije i proširenja gospodarstva.

OPG Davor Sirovica

Ljubav i trud obitelji Davora Sirovice prema plemenitoj vinovoj lozi i vinu doveli su do vrhunskog rezultata što dokazuju i brojne vinske nagrade. Samo gospodarstvo nalazi se u planinarskom kraju, a u blizini su staze koje vas vode do samog vrha Plešivice.

Vinogradarstvo i vinarsko gospodarstvo Stjepan Sirovica

Vinogradarstvo i vinarstvo u obitelji Sirovica je tradicija započeta početkom dvadesetog stoljeća. Danas, slijedeći nove tehnologije, za tržište proizvode oko 60 000 litara vina godišnje koje čuvaju u moderno uređenom i klimatiziranom podrumu.Dva člana obitelji rade u proizvodnji vina i grožđa te obrađuju oko 2 hektara vinograda, odnosno 9600 trsova. Vinograd se nalazi na južnim padinama Plešivičkog gorja na nadmorskoj visini oko 300 metara, gdje su manji prinosi, što jamči visoku kvalitetu. Kvalitetna vina proizvode isključivo iz vlastitog grožđa.Ponos gospodarstva je zeleni silvanac. Ova se sorta zbog slabog uroda i velike osjetljivosti na trulež i sivu plijesan rijetko uzgaja. Obitelj Sirovica godišnje proizvede do 3000 litara ove sorte s kontroliranim podrijetlom.

Vinogradarstvo i vinarstvo Branko Pušćak

Tradiciju bavljenja vinogradarstvom započeli su Brankovi roditelji, nakon čega je on proširio proizvodnju sadeći dodatne nasade vinove loze. Obitelj trenutno obrađuje oko dva i pol hektara vinograda na kojima je posađeno 8800 trsova graševine, portugizca, sivog, bijelog i crnog pinota.U okolici Jastrebarskog uživajte u kvalitetnim vinima obitelji Pušćak, razgledavanju njihovog podruma i prekrasnom pogledu sa imanja.

OPG Majcenović

Za sve koji se žele opustiti u prekrasnoj prirodi i to u neposrednoj blizini grada, ovo je gospodarstvo pravo mjesto za vas. Odmak od svakodnevnice pružit će vam predivan pogled na Plešivicu i njezinu ljepotu. Gospodarstvo nudi kvalitetna vina za koja je vezana stoljetna tradicija.

Vinotočje Stipković

Obitelj Stipković može se pohvaliti dugom tradicijom vinogradarstva i vinarstva. Danas imaju hektar vinograda sa 4500 trsova na kojima uspijevaju sorte graševina i rajnski rizling. Uz vino, proizvode i pjenušac "Dora", koji je na međunarodnom natjecanju u Splitu osvojio srebro. Podrum se nalazi u Rastokima, okružen netaknutom prirodom.Obitelj se može pohvaliti i brojnim nasadima jabuka kojima su proširili svoju ponudu.

Agro Damir Drago Režek

Gospodarstvo se bavi vinogradarsko-vinarskom proizvodnjom kontinuirano već nekoliko naraštaja. Na vratima obiteljske kleti, u okružju vinograda, uklesana je godina 1876. Početkom devedesetih godina, gospodarstvo počinje s regeneracijom starih nasada vinograda i samostalnom tržnom proizvodnjom.Obitelj danas obrađuje 5 hektara vinograda. Od sorata podjednako su zastupljene dvije: silvanac zeleni i portugizac, obiteljski ljubimac. Slijede rizvanac, chardonnay, pinot crni i sauvignon blanc, koje je ujedno i prvo vrhunsko vino na Plešivici. Grožđe se prerađuje u uređenom podrumu nedaleko od samih vinograda, opremljenom uređajima za kvalitetnu preradu grožđa. U podrumu je uređena kušaona vina koja može primiti do 50 gostiju. Uz stručno vodstvo degustacije, posjet gospodarstvu je nezaboravan doživljaj.

Vinarstvo Španić

Dugogodišnja tradicija koju sada nastavlja četvrta generacija, vrhunski vinogradarski položaji i smišljeno odabran sortiment, Španićeve je uveo u vinski establišmet Plešivice, a vina su im kvalitativno dorečena i odreda vrlo tipični primjerci plešivičke vinske renesanse.Naime, Španićevi na položajima Lugaričko, Beličina i poglavito najboljem, Prhočak, južne i jugozapadne orijentacije uzgajaju oko 2,6 hektara (oko 16.000 loza) graševine, zelenog silvanca, kernera i rajnskog rizlinga, a nedavno su posadili još 2.500 loza silvanca zelenog, pinota bijelog i portugizca. U podrumu su se priklonili sprezi modernog i provjerene tradicije, a kontrolirana fermentacija jamči vina preciznog aromatskog profila, skladnosti i u slučaju rajnskog rizlinga i kernera podesna i za arhiviranje. Osim toga uključili su se i u vinski turizam s objektom za vođene degustacije.

OPG Stanišić

Vinogradarstvo Stanišić ima dugu tradiciju koja je u novije vrijeme iznjedrila razna kvalitetna vina. Obitelj obrađuje ukupno 11 000 trsova graševine, potrugizca, chardonnaya, crnog pinota i rajnskog rizlinga. Često sudjeluju na izložbama vina u Hrvatskoj osvajajući brojne nagrade.Na gospodarstvu uz tradicionalna domaća jela, vina i pjenušac možete uživati i u prekrasnom pogledu.

Vinotočje Vučinić

Obitelj Vučinić se veoma dugo bavi proizvodnjom vina na obroncima Plešivičko-Okićkog vinogorja. Ljubav prema vinogradu i vinu prenosi se s generacije na generaciju. Otac obitelji Mirko Vučinić među prvima je svoja kvalitetna vina "Graševinu" i "Kraljevinu" zaštitio 1992. godine. Njegovim je stopama nastavio i sin Zdenko. Kao zaljubljenik u ljepotu amfiteatra Plešivice odlučio je i sam nastaviti oplemenjivati ova pobrežja sadeći savjetom struke kvalitetnu vinovu lozu, čime je ponudu dopunio "Tramincom mirisavim" i "Plavcem žutim", a u planu su još nove sorte. Visoke ocijene stručnjaka i odličja na izložbama dokazuju vrsnu kakvoću kvalitetnih vina obitelji Vučinić.

OPG Franjo Gregorić

Obitelj se bavi vinarstvom i vinogradarstvom dugi niz godina.Njihov portugizac tradicionalno odlično prolazi kod kupaca, ali i na raznim međunarodnim natjecanjima.Namjeravaju proširiti proizvodnju koja trenutno iznosi oko 20.000 litara godišnje, ali uz uvjet da malo gospodarstvo koje posjeduju zadrži svoje čari.Franjo Gregorić upisan je u Upisnik proizvođača grožđa i vina od 1997. godine.

Proizvodnja i trgovina poljoprivrednim proizvodima Ivančić

Obitelj Ivančić se vinogradarstvom i vinarstvom bavi još od 1850. godine. Nasadi su se s godinama obnavljali i povećavali, a od 1993. godine vino se proizvodi pod vlastitom etiketom s oznakom kvalitetnog vina s kontroliranim podrijetlom.Kušaona je sagrađena u sklopu obiteljske kuće i podruma u centru Jastrebarskog.

Vinogradarstvo i vinarstvo Lacković-Golubić

Stoljetnu tradiciju bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom u ovoj obitelji počeli su pradjedovi od kojih se zanat učio s pokoljenja na pokoljenje. Danas se tim obiteljskim poslom bave Josip i Nada Lacković te zet Danijel i kćer Renata Golubić.Vina se za prodaju proizvode još od davnina. Od 1995. proizvodi se i prodaje vino u boci s vlastitom etiketom, a u upisnik proizvođača grožda i vina upisano je od 1976. Obitelj obrađuje oko 15 000 čokota raznih kvalitetnih sorata od kojih se proizvode kvalitetna vina s kontroliranim podrijetlom.

OPG Kunović

U ugodnom obiteljskom okruženju uživajte uz kvalitetna vina i pjenušce domaće proizvodnje.

Leding d.o.o.

Vinski podrumi u Vlaškovcu imaju veoma bogatu ponudu kvalitetnih vina koja može zadovoljiti i najzahtjevnije goste.

Lagradi d.o.o.

Istinski ljubitelji vina u vinariji Lagradi mogu kušati vina iz njihove bogate ponude i to uz stručno vođenu degustaciju i razgledavanje podruma.


Panoramska šetnja

Kamere uživo

Vrijeme u Jaski

  • -2°C
  • Vj. 1km/h
  • Vl. 90%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!